Vegyük fel a  harcot  a COVID-19 vírussal szemben: ismerjük meg , hogy a vírus mit támad meg szervezetünkben! | PannonVital
Covid vírus hatása az endotéliumra

A jelenlegi magyarországi fertőzöttségi adatokat, valamint a fertőzöttek számának többszöröződését figyelembe véve úgy gondolom, hogy nem kérdés, hogy elkapjuk- e a vírust, inkább az  a kérdés, hogy mikor és hogyan fog rajtunk átmenni. De tehetünk- e valamit annak érdekében, hogy javítsuk esélyeinket a vírussal szemben?

A tavaszi első hullámban elhunytak boncolási adatai alapján angol, német és svájci kutató orvosok megállapították, majd publikálták a New England Journal of Medicine szaklapban, hogy a SARS- CoV-2 (Covid -19) vírus nem az immunrendszert és nem is a tüdőnket támadja meg, hanem az érbelhártyánkat (endotélium vagy laphám), azaz az érrendszerünk legbelső, egysejtsorból álló falát. Az érbelhártyáról nagyon sokan  még csak nem is hallottak így nem tudják, hogy ez az egyik legfontosabb, aktívan működő  szabályozó szervünk. Az endotélium  feladata többek között, hogy számos mechanikai és kémiai ingerre reagáljon a szervezetünkben mint pl.: a vér sebességének valamint az érfalra kifejtett nyomásának érzékelése, a vér által a belhártyába szállított anyagok felismerése és válaszadás az általuk közvetített információkra. Befolyásolja az erek tágasságát és szükség esetén képes fokozni a szerveink vérellátását. De az érbelhártya állapotától függ a véralvadás és vérrögképződés mellett a  tüdőhólyagocskákból az oxigén felvétele valamint az új ereink képződése is. Ebből látható, hogy ennek az egysejtsorból álló laphám rétegnek, milyen kiemelten fontos a megfelelő működése, valamint regenerációja kulcskérdéssé vált a COVID elleni harcban! Az endothelium ugyanúgy mint a szervezetünk többi sejtje, állandóan pusztul és regenerálódik. A regeneráció egyik módja az, hogy a sérült endotélium szakasszal  szomszédos sejtek osztódnak és így képesek kitölteni a keletkezett hiányokat, a másik módja, hogy  a csontvelőből éretlen endothel progenitor sejtek = EPC vándorolnak a sérülés helyére és ott szaporodnak, fejlődnek és belesimulnak a már meglevő endothel-rétegbe. Az endothelium működése különösen akkor károsodik, ha felborul az a kényes egyensúly a károsító és a regeneráló folyamatok között. 

Mi károsíthatja az endotéliumot?

Az endotélium nagyon sérülékeny, működése az életkor előrehaladtával természetes módon is csökken, DE számos károsító tényező  okozza (mint pl.: dohányzás, elhízás, hidrogénezett növényi olajok, azaz transz- zsírsavak fogyasztása, finomított cukrok és gabona (sima liszt!) fogyasztása, tej-termékek rendszeres fogyasztása, túlzott zsírfogyasztás, húsok túlzott mértékű fogyasztása,  mozgáshiány  stb… )   az endotélium funkciójának  idő előtti romlását.

A károsító tényezőkre az endotélium gyulladásos folyamatokkal reagál, amelyek sajnos számunkra azonnal nem érzékelhetők. Az egészséges endothelium működésének alapja a nitrogén-monoxid (NO) képződése. Az endothelsejtekben képződött NO molekula az érfal simaizomrétegében levő sejtekre hat, azokat ellazítja és így  az ér kitágul. Az endothelsejtekben az ereket szűkítő anyagok is termelődnek, a két hatás együtt határozza meg az ér tágasságát és a két hatás együttesen befolyásolja az érrendszerünk összehúzódását majd kitágulását is. Az egészséges érrendszerben mind két folyamat lezajlódik, míg sérült érbelhártya esetén a simaizom NO hiányában nem tud elernyedni, így az érfalak összehúzódnak, amely magas vérnyomás kórképében jelzi számunkra az endotélium károsodását.  A NO termelése már csak azért is nagyon fontos számunkra, mert természetes érelmeszesedés- elleni molekulaként működik. Gátolja azokat a mechanizmusokat, melyek atherosclerosis esetén az ér beszűküléséhez vezetnek mint pl.: a simaizomsejtek túlzott növekedése, a vérlemezkék fokozott tapadása az ér falához, valamint a fehérvérsejtek és az endothelium közötti káros kapcsolatok kialakulását.

Milyen betegségek jelzik az endotélium működésének romlását? Főképpen azok, amelyek magas szív-és érrendszeri kockázatot jelentenek mint pl.: magas vérnyomás, visszér problémák, nyirok keringési problémák, cukorbetegség, vérrög képződési zavarok stb...Többségében elmondható valamennyi az életkorral kialakult szív- és érrendszeri problémáról, hogy gyökerük az endotélium funkció romlására vezethető vissza.

 

Jegyezzük meg! Az endothel működésének károsodása az érelmeszesedés kialakulásának első lépése. Ha érelmeszesedést diagnosztizálnak nálunk, és nem akarunk életünk végéig gyógyszereken élni, valamint nem akarunk rettegni az érrendszeri katasztrófa bekövetkezésétől, és a COVID-19 vírustól, akkor a legelső amit meg kell tennünk egészségünk érdekében, hogy azonnal megkezdjük az  endotél funkció támogatását!  

 

Következő cikkünkben olvashatsz arról, hogy hogyan tudjuk mi magunk gyógyszerek és mellékhatás nélkül rendbe tenni az endotélium  működését, amely most a Covid alatt akár életmentő is lehet. 

 

 

Forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-11-evfolyam/az-erhalozat-felepitese-es-mukodese/az-erhalozat-felepitese

http://www.preventissimo.hu/tudastar/cikk/185